Thursday, September 27, 2012

Одговор на фашизиодниот „Гејтстаун“: Косово- мека на радикален ислам

Вчера на Сител повторно забележавме интересена исламофобична вест. Луѓето денеска хоби им стана наместо да се интересираат за својата вера и за тоа како таа негова вера пропаѓа или е десеткувана поради немање никакви морални кодекси, се врти кон другиот и сака сите свои проблеми да ги префрли во туѓ двор. Но секако ова нее нешто ново и нема да прекине туку секојдневно ќе се одвива оваа борба помеѓу лагата и вистината, помеѓу лицемерите и вистинољубивите, на оние кои плукаат на се што не им е познато, различно, наместо да гледаат во секоја работа нешто позитивно,потребно за неговите духовни вредности и градење. Денеска исламофобите ги наследуваат оние кои што исчезнаа 1945 година. Тоа се истите оние фашисти кои фамозно ги снема. Се појавија од оние кои што требаше да ја бранат човечноста, се појавија од оние кои беа жртви на геноцид кој Хитлер го спроведе. Еден од тие фашизоидни институти е „Гејтстоун“ кој денес гледаме дека успеал да се наметне и во Македонија, и тоа не баш секаде туку баш на Сител, моментално најгледаната Телевизија во Македонија. Но што е всушност Гејтстоун институт? Единствена посериозна студија најдовме од еден друг институт кој ги истражува влијателните организации кои се обидуваат да влијаат на надоврешната политика на Сад наречен „Institute for Policy Studies“. Во таа студија се укажува дека директор на оваа фамозна организација е Нина Розенвалд(Nina Rosenwald)главен подржник и организаторр на антисламските групи и индивидуи.Позната е и по своето организирње во 2008 преку еден друг институт кога го донела исламомрзецот Герд Вилдерс кој збореше на тема како да се сочуваат луѓето од исламот и неговата експанзија. Поради ваквиот испад на тој институт каде Вилдерс го навредуваше Мухаммед а.с., Нина се одвои во 2011 и оформи свој институт. Настан кој е доста интересен и кој го организира оваа организација само за своите членови се нарекува „Извештај на советодавното тело“ и на него може да се учествува само по уплатата на донација од минимум 10 000 $. Во 2012 организирале низ настани меѓу кои повторно бил повикан Герт Вилдерс, потоа Даниел Пајпс и други кои имаат цврст произраелски настап во светот и сето тоа под еден наслов: „Борба против исламот“. Овој институт редовно пишува статии и понекогаш намерно уфрла лажни и невистинити обвиненија за муслиманите кои активно се занимаваат со објаснување на Исламот. Интересно е што самиот институт не си го објавил своето водечко членство туку навел кои се подржувачи на тој институт. Меѓу нив има доста произраелски лобисти и бивши челници на Пентагон, а моментално учествуваат во подршка и водење кампања за новиот кандидат на САД Мит Ромни. Меѓу колумнистите е забележителен писателот Роберт Спенсер кој пишува статии и книги против исламот. Се надеваме дека новинарот Марјан Николовски во иднина ќе земе во предвид со кого гради куќа и дека на ова поднебје неможе неговата куќа да ја преставуваат група лобисти и антиисламисти кои најверојатно стојат и позади последниот антисиламски филм наречен „Невиност на муслиманите“. Скорешната појава на филмот и скорешната појава на оваа организација која влече слични корени како и филмот(израелско-коптски) корени укажува дека овие луѓе се многу опасни и дека се со намера да предизвикаат поголем христијанско-исламски судир. Модерните крстоносци заборавиле дека во ова време информациите се достапни и дека иако подготвуваат лажна кампања против одредени луѓе, сите тие биографи и и нивни видеа се достапни на интернет, како што вели Аллах во Куранот: - Тие што не веруваат ги трошат имотите свои за да одвраќаат од Аллаховиот пат. Тие сигурно ќе ги потрошат, потоа заради тоа ќе жалат и на крајот победени ќе бидат. А тие што нема да ве- руваат, во пеколот ќе бидат ставени, - за добрите од лошите Аллах да ги одвои, и ло- шите едни над други за да ги наталожи, и потоа сите во еден куп да ги збие и во пеколот да ги фрли! Тие навистина ќе бидат изгубени.(Ел Енфал, 36/37) Кој е Закир Наик? Закир Наик е доктор по медицина и познат оратор по религиски студии низ целиот свет. Успешно водел илјадници дебати на компаратини религии, и тоа на тема Ислам-Хиндуизам, Ислам- Будизам , Ислам-Христијанство, Ислам- Атеизам и др. Експерт по познавање на Тората,Евангелијата, Ведите, Санскритите, Куранот и други религиски скрипти и истите ги познава во поголем обем напамет. Неговата одлична меморија и разбирање на теолошките аспекти брзо го доведе меѓу највлијателните 100 луѓе во Индија. Помеѓу другото има своја телевизија „Мир“, каде остроумно се спротиставува на сите оние кои го негираат исламот, но се спротиставува и на разни секташки движења, покрети, како и против оние кои шират тероризам во исламскиот свет. Неговите предавања за тероризам може да ги погледнете овде. Ова е само еден од деловите. Погледнете како човекот е изваден од контекст и погледнете на кој му служат медиумите денес.

No comments:

Post a Comment