Thursday, August 9, 2012

Исламофобичен текст во „вечер“

Доказ дека весникот близок на власта шири исламофобија веќе подолг  период укажува на опасноста од понатамошни реперкусии и исламофобичност. Поради тоа ќе укажеме на поголем број на текстови кои се предмет или тема на некои весници со што расте нетрпеливоста и нехуманиот однос кон муслиманите кои со векови живеат во мир и толеранција со своите соседи. Еве го текстот во целост објавен на 19. 07 2012 од непознат автор со иницијали И.Р.


Арапите ги потиснуваат христијаните кај себе, а се шират низ европските држави

И Бугарија се исламизира!

Во Бугарија последните десет години се изградени над 150 нови џамии, повеќето финансирани од Саудиска Арабија, земја во која вахабизмот е официјална религија. Поголем дел од новите џамии е изграден со пари испратени од таа земја

Според податоците Бугарија е држава-членка на Европската унија со најголем број муслимани. Нивниот број е се поголем, поради тоа голем број на десничарски организации и некои експерти предупредуваат дека Бугарија во иднина би можела да стане земја со мнозинско муслиманско население. Во Бугарија последните десет години се изградени над 150 нови џамии, повеќето финансирани од Саудиска Арабија, земја во која вахабизмот е официјална религија. Поголем дел од новите џамии е изграден со пари испратени од таа земја.
Радикализмот и фунадаменталниот ислам, пред две години беше топ тема во бугарската јавност. Никаде во Европската унија муслиманското население процентуално не е толку бројно како во Бугарија. Тајните служби од Бугарија откриваат дека во голем дел од џамиите има училишта. Едно кое е сместено за воден дел на џамија, требало да се затвори уште пред три години, зашто постојат сомневања дека е финансирано од организацијата Ал вакф ал ислами од Холандија, која е забранета поради учество во терористички напади. Според критичарите ваквата состојба во Бугарија не е добра за демократскиот развој на земјата, додека пак експертите велат дека радикалните идеи кај муслиманите ги поттикнува сиромаштијата. Според нив областите каде живеат бугарските муслимани често се неразвиени и во нив владее голема сиромаштија. Во такви услови парите од богатите земји како Саудиска Арабија имаат големо влијание и го помагаат ширењето на радикалните тенденции. Иако бугарските власти со години се обидуваа да го игнорираат постоењето и развојот, пред се на радикалниот ислам, сепак, информациите кои доаѓаа покажуваа дека пари од истокот со години влегуваа во Бугарија. Последните информации велат дека со вкупно шест милиони евра владата на Турција ќе ја финансира најголемата џамија во Бугарија. Џамијата е во јужниот бугарски град Крџали и ќе има капацитет од 1.500 луѓе.
За изградбата на медресата (верско средно училиште) и ученичкиот дом во Момчил Град отворен во 2011 година, повторно беше ангажирана турската влада, како и градбата на џамијата во Маглај (БиХ) и џамијата во Тесањ. Турската фондација ТУБА ја изгради и џамијата во Сараево, која беше отворена во 2012 година. Во споредба со Бугарија во Македонија последните десет години се изградени повеќе од 300 џамии, двојно повеќе од Бугарија, од кои само во Скопје и околината ги има над дваесет. На територијата на Македонија се изградени 2.466 верски објекти и нивниот број, како што велат од Комисијата за односи меѓу верските заедници, се зголемува секој месец. Според тоа во просек има по еден храм од овие религии на секои десет квадратни километри. Според картата за верски објекти во Македонија има 1.842 православни верски објекти (цркви и манастири). Најмногу цркви има во Преспанско-пелагониската епархија, односно 505 објекти, а најмалку во Струмичката епархија - 83 објекти. Од муслиманските објекти има регистрирано над 600 џамии, од кои најмногу се изградени во Скопското муфтиство, како 115 објекти, а најмалку џамии има во Ресенското муфтиство.
(И.Р)

No comments:

Post a Comment